5 moduri prin care Pământul ar putea fi distrus brusc

5 moduri in care Pământul ar putea fi distrus imediat
S-ar putea crede ca fiintele umane iau pamantul ca si cum le’ar apartine; că avem o tendință să presupunem că, deoarece planeta noastră a fost aici de miliarde de ani, va continua să fie aici la nesfârșit.
Știm, de asemenea, că natura poate fi neiertătoare și totul poate merge prost într-o clipă. Cu voi este Robert de la ai vrea sa stii și astăzi explorăm cinci moduri extraordinare prin care Pământul s-ar putea încheia brusc.
De multe ori nu ne gândim la toate reacțiile volatile care se petrec în interiorul planetei noastre în fiecare secundă din fiecare zi … sau numărul pur de condiții perfecte care trebuie sa stea in echilibru pentru a mentine totul in viata, în special viața umană, pentru ca noi sa putem supravietuii.
De dragul de a nu suferi o criză existențială constantă acesta este un context despre care nu ar trebuii sa ne facem prea multe griji.
Dar, într-adevăr, avem norocul să fim aici, pentru că există diverse lucruri care sunt în totalitate în afara controlului nostru, si care ne’ar putea oprii ca noi sa mai coexistam aici.
Din tot ceea ce știm, suntem încă aproape incapabili să prezicem cu exactitate cutremurele uraganele sau chiar dezastre astronomice.
Insa de multe ori putem prezice majoritatea acestor evenimente să se întâmple – prin măsurarea activității seismice din apropiere sau studierea modelelor meteorologice, dar nu putem spune cu nici un grad de certitudine că vreun dezastru natural se va întâmpla in viitorul apropiat de care noi sa stim.
De-a lungul istoriei Pământului, cele mai multe specii au fost extinse din cauza acestor evenimente, în special când vine vorba de evenimente de extincție în masă la nivel mondial.
Mai mult de 99% din toate organismele care au existat vreodată pe această planetă sunt acum dispărute … multe dintre ele datorită diverselor extincții în masă din trecut, dintre care unele au ucis mai mult decât trei sferturi din toate speciile.
Un număr tot mai mare de oameni de știință cred de fapt că suntem în mijlocul unui alt eveniment de extintie chiar acum supranumit; evenimentul Holocen.
Cu toate acestea chiar si cu asemenea evenimente care ne pot schimba viata, de obicei aceste lucruri nu vin peste noapte ci au nevoie de timp – Uneori poate dura chiar si mii de ani ca un astfel de eveniment sa se intample dar la fel, pamantul poate revenii cu timpul la starea sa initiala.
Insa in scenariul de fata ce ar fi si mai neplacut este faptul ca pamantul ar putea disparea intr’o secunda.
Dar acest scenariu este posibil? Ei bine, cat de rezistenta ar fi planeta noastra , ar fi totusi o devastare totala daca s-ar lovii cu alta planet.
Acum, nu ne așteptăm ca marte sau venus sa se apropie de pamant prea curand, insa planetele singuratice care strabat universul poate face acest scenariu destul de posibil, pentru ca sunt destul de comune in univers.
O lucrare de la Universitatea Cornell a calculat că ar putea exista de două ori mai multe planete singuratice in spațiu decât există stele, în timp ce alte studii prezic sute sau mii de astfel de planete ratacitoare.
Deci, există o posibilitate incredibil de slabă pentru o astfel de planeta sa ne invadeze vreodata sistemul nostru solar. Si daca prin absurd o astfel de planeta ar intra in sistemul solar, ar fi insa o sansa si mai mica ca aceasta planeta singuratica sa se ciocneasca cu pamantul.
Nu este ceva ce oamenii de știință se așteaptă de fapt să se intample dar dacă s-ar întâmpla si planeta singuratica ar fi destul de mare si ar lovii pamantul in punctul potrivit, atunci pamantul ar lua sfarsit brusc, si ar ramane doar ramasitele a ceea ce a fost candva o planeta
In ziua de azi știm că există o planeta singuratica la aproximativ optzeci de ani lumină de noi, care este de aproximativ șase ori mai masiv decât Jupiter.
Nu se crede că se indreapta spre pamant, dar sa spunem ca s-ar indrepta spre noi si ar lovii pamantul, ei bine in situatia de fata nu am avea ce sa facem.
În general, planetele singuratice sunt greu de urmarit pentru ca nu au o stea a lor si de aceea sunt destul de greu de urmarit deci ca rezultat asta inseamna ca ar putea fi mai multe astfel de planete acolo pe care nu le putem detecta!
Daca cineva ar invada coltul nostru de univers , există un alt sfarsit potential pentru Pământ, unul care din fericire nu ar avea ca rezultat o coliziune frontală ca noi sa fim transformati in praf … dar, alternativa ar fi ca noua planetă să ne perturbe orbita suficient pentru a ne scoate din sistemul solar în întregime – transformând Pământul într-o planetă singuratica în sine!
Este o decizie grea sa iti dai seama care din aceste 2 scenarii ar fi mai rau!
Un mod mult mai misterios prin care Pământul și-ar putea atinge sfârșitul, ar fi in interiorul unei gauri negre – un scenariu ipotetic, dar unul care ar putea fi mai relevant daca ar fi sa gasim una in apropiere!
Găurile negre sunt încă una dintre cele mai mari enigme din știință – sfidând intelegerea noastra despre fizica.
Știm, totuși, că nimic nu poate scăpa de atracția lor și dacă si daca o astfel de gaura neagra ar aparea in sistemul nostru solar, soarele, pamantul si totul din apropierea sa va cadea victima gravitatiei sale.
Planeta noastră ar cădea în gaura neagră, trecand prin orizontul evenimentelor in singularitate si incepand sa se dezintegreze si sa se spaghetificheze pe masura ce este devorat de catre gaura neagra.
Dar suntem în siguranță pentru că nu există găuri negre lângă noi, nu? Ei bine, da … dar și nu neapărat.
Potrivit cercetărilor publicate în mai 2020, oamenii de știință care folosesc Observatorul La Silla în Chile au descoperit acum o gaură neagră „doar” la 1.000 de ani lumină de noi, practic in termeni cosmologici, este un vecin galactic.
Importante este ca, această gaură neagră încă nu este suficient de aproape pentru a ne provoca probleme… dar este și ceea ce a fost numita o gaură neagră “întunecată”, adică a fost descoperita doar datorită comportamentelor neregulate demonstrate de alte stele din jur.
Potrivit echipei de la La Silla, acest lucru ar putea însemna că există și altele la fel așteptând să fie descoperite și, posibil, chiar mai aproape de noi.
Ceea ce, dacă s-ar dovedi vreodată adevărat, nu ar fi o veste bună! Acestea fiind spuse, să fii aspirat într-o gaură neagră ar mai dura ceva timp; insa soarta pamantului ar fi aceeasi dar procesul real ar dura ceva pentru ca nu s’ar intampla peste noapte.
Pentru o alta potentiala distrugere a pamantului mai exista si o carie a vidului.
Deci teoria ar fi cam asa, există o șansă ca universul să existe în interiorul a ceva numit vid fals, o stare instabilă care, în anumite circumstanțe, s-ar putea transforma într-o adevărată stare de vid … care, sincer, ar fi dezastruoasă.
Dacă ne aflăm într-un vid fals și dacă chiar și o mică bulă de vid adevărat (un fel de versiune mai stabilă a spațiului) intră cumva în interiorul lui, atunci i noi, Pământul și tot ce vedem in spatiu ar fi prajit instantaneu.

Există o serie de lucruri care s-ar putea întâmpla și niciuna dintre ele nu este bună; Fortele fundamentale care tine totul impreuna ar putea disparea , toate formele de materie ar putea fi distruse, sau întregul univers ar putea experimenta o prăbușire gravitațională bruscă, distrugand toata viata instantaneu.
Ceea ce este cel mai înfricoșător dintre toate, este că fizicienii cred că, dacă s-ar întâmpla asta, s-ar intampla oricand fara ca noi sa stim – ca si cum noi am fi in acest moment aici si in cateva secunde nu am stii ce se va itampla de fapt .(sau ce va urma sa se intample).
Daca asta te ingrijoreaza, stai linistit știind că fizicianul Max Tegmark și filosoful Nick Bostrom a calculat șansele si sunt destul de rari ceva de genul 1 data la 1 giga an… deci, foarte, foarte puțin probabil! Este un gând înspăimântător, dar probabil că nu va deveni o realitate de coșmar!
Așadar, descompunerea vidului este poate cel mai infricosator si distructiv scenariu propus, dar asta nu înseamnă că noi ca specia nu am putea distruge planeta. Și am putea să o facem destul de repede, de asemenea.
Oamenii au cunoscut o creștere tehnologică rapidă pe o scară inedită în ultima perioadă … și, în timp ce acest lucru a adus îmbunătățiri, aceasta face și existenta noastra mai instabila . Caz elocvent; arme nucleare.
Se pare că Albert Einstein a spus că, după ce a asistat la puterea armelor nucleare, ca nu a stiut cu ce arme s-ar purta cel de-al treilea război mondial, dar că cel de-al IV-lea război mondial ar fi luptat cu bastoane și pietre.
În mod esențial, el spunea că un alt război mondial – un război nuclear – va genera sfârșitul civilizației cu puterea ei distructivă.
Începând cu 2020, nouă națiuni diferite din întreaga lume au acces la arme nucleare și acolo sunt suficiente bombe între ele pentru a arunca în aer întreaga lume de mai multe ori.
Pentru a avertiza umanitatea despre situația precară în care se află civilizația noastră, există Ceasul Doomsday – un indicator al vulnerabilității noastre globale, supravegheat de un grup de oameni de știință și laureați Nobel.
Deși are în vedere și alte amenințări la adresa existenței noastre – inclusiv, mai recent, schimbările climatice – au fost mutate semnificativ la doar două minute de la miezul nopții înapoi 1953, după ce au văzut că SUA își testează prima bombă cu hidrogen – O bomba nucleara cu un focos de a 2 a generatie..
În ianuarie 2020, a fost mutat la doar 100 de secunde până la miezul nopții … dar din toate lucrurile care ar putea merge prost, războiul nuclear ar fi cel mai devastator lucru.
Și, deși este puțin probabil ca mai multe explozii nucleare să poată fi detonate de’o data, daca s-ar intampla ar transforma atmosfera planetei in praf in care totul s-ar sfarsii intr-o iarna nucleara care ar rezulta la blocarea soarelui. Ar fi sfârșitul vieții așa cum o cunoaștem.
Cu toate acestea, natura ar putea încă să bată omenirea cand vine vorba de catastrofe.
De-a lungul istoriei, erupțiile vulcanice au dat dovada de cele mai mortale si devastatoare dezastre naturale din istorie.
Suntem bine conștienți de amenințarea lor, dar de obicei nu putem face mare lucru pentru impiedica eruperea lor sa se intample. Problema se intensifică serios, cand vine vorba de super vulcanii.
supervulcanele sunt cele precum Yellowstone din SUA sau Lacul Toba din Indonezia, care au un indice de explozivitate vulcanică de 8 – cea mai mare notă posibilă.
Dacă unul din acesti vulcani s-ar hotara sa se trezeasca, umanitatea ar trece probabil prin cele mai drastice timpuri ale sale.
Totul în imediata vecinătate a unei erupții supervolcanice ar fi incinerat, în timp ce totul din jurul sau la o raza de cateva sute de kilometrii ar fi drastic afectat.
In timp ce supervulcanul arunca nori masivi de cenusa, răspândiți pe cerul global, din nou (conform unor teorii), cu potențialul de a bloca lumina soarelui.
Fie ca vorbim despre supervulcani precum Yellowstone care explodeaza, aceasta de fapt va afecta si va aduce la prabusirea totala a lantului atimentar.
Extincția Permian-Triasic a fost potențial cauzată de o astfel de erupție în urma cu 252 milioane ani , și asta a ucis aproximativ nouăzeci la sută din toată viața pe Pământ!
Ca și în cazul războiului nuclear, este puțin probabil ca un eveniment supervolcanic să distruga pamantul, dar este, de asemenea, puțin probabil ca planeta noastră să mai fie la fel dupa aceea.
Din fericire, majoritatea acestor scenarii – cel puțin pe cele pe care nu le putem controla – sunt extrem putin probabile sa se intample prea curand.
Dar daca vreunul dintre aceste scenarii se va intampla cu siguranta pentru noi oamenii, cat de tari am putea sa fim, ne’am lupta pentru propria noastra supravietuire.
Pentru cei 4,5 miliarde de ani, Pământul s-a dovedit extrem de rezistent, dar chiar și așa ar putea fi neputincios în unele scenarii …
Războiul nuclear sau un supervolcani; Pământul așa cum știm noi ar putea sfarsii brusc, dar planeta însăși va rămâne.
Cu o coliziune planetară, forma și structura Pământului s-ar putea schimba, chiar daca ar avea loc in afara sistemului solar.
Daca o gaura neagra ar fi aparut brusc, cel mai probabil planeta noastra ar disparea in ea.
Și, în ceea ce privește descompunerea vidului, ei bine daca se va intampla, intr-un moment vom fi aici iar in altul nu vom mai exista deloc.
Și acestea sunt cinci modalități prin care Pământul s-ar putea încheia brusc.
Tu ce crezi? Există ceva care ne-a lipsit? Spuneti-mi jos in comentarii, Sa dati click si pe aceste 2 clipuri si nu uitati sa va abonati si apasati si clopotelul, eu sunt ciprian si v-am lasa, salut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *