Incendiile sălbatice din Grecia s-au răspândit, provocând evacuări în masă

Mii de turiști și rezidenți au fost evacuați din orașele de la nordul capitalei grecești, Atena, pe măsură ce incendiile sălbatice s-au răspândit în toată țara.

Vânturile puternice și temperaturile ridicate fac dificilă controlul flăcărilor, care au ucis cel puțin două persoane, inclusiv un pompier.

Nori uriași de fum și cenușă lângă Atena au însemnat că unii oameni de acolo au fost, de asemenea, îndemnați să-și părăsească casele.

Au fost raportate peste 150 de incendii. Șase zone au fost puse în alertă maximă.

Grecia, la fel ca multe părți ale Europei, se confruntă cu vremea extremă în această vară. Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că incendiile arătau „realitatea schimbărilor climatice”.

Sute de pompieri încearcă să controleze incendiile cu aproximativ 20 de avioane cu bombă de apă. Pompieri și avioane suplimentare sunt trimise din țări precum Marea Britanie, Franța și SUA.

Guvernul Marii Britanii a declarat că ministrul de interne Priti Patel trimite „pompieri cu experiență” după ce a asistat la „efectul devastator” al incendiilor în timp ce se afla în Grecia la începutul acestei săptămâni.

Ventilate de vânturi imprevizibile, cele mai grave incendii sunt în jurul nordului Atenei. Un pompier voluntar în vârstă de 38 de ani a fost ucis de un stâlp de electricitate în cădere într-o suburbie a orașului.

Cealaltă victimă a fost președintele Camerei de Comerț din Atena, Konstantinos Michalos. El a fost găsit inconștient într-o fabrică aproape de locul în care se aprindea un incendiu.

Alte 20 de persoane au fost rănite.

Se așteaptă ca focurile să continue să ardă și să se răspândească sâmbătă, în ciuda scăderii temperaturilor la aproximativ 35C (95F) de la peste 40C la începutul acestei săptămâni.

Mii de oameni au primit mai devreme să-și părăsească casele în afara Atenei, în timp ce flăcările au sfâșiat case, mașini și afaceri.

Incendiile s-au dezlănțuit și pe insula Evia din apropiere și în zonele apropiate de Olimpia antică, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.

Ministrul guvernamental Nikos Hardalias a declarat că pompierii se confruntă cu condiții extrem de periculoase.

“Incendiile de intensitate și răspândire fără precedent, toate forțele noastre luptă lupta zi și noapte pentru a salva vieți, împreună cu voluntari”, a spus el.

Sute de rezidenți și turiști de pe Evia au fost evacuați cu feriboturi și bărci de pescuit, în timp ce focurile sălbatice s-au închis pe țărmurile sale.

“Vorbim despre apocalipsă, nu știu cum să o descriu”, a declarat pentru radiodifuzorul ERT Sotiris Danikas, un oficial de pază de coastă de pe insulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *