Oamenii de știință au descoperit un Super Pământ potențial locuibil !!

Oamenii de știință găsesc de ceva timp exoplanete care ar putea fi potențial locuibile. Există sute de milioane de exoplanete acolo in univers, si altele 1000 sunt descoperite anual. Nu există o planetă ca a noastră nicăieri în univers, despre care să știm, dar acum oamenii de știință spun că au găsit exoplanete care ar putea fi mai locuibile decât pământul, dar există cu adevărat ?

O exoplanetă sau planetă extrasolară este orice lume care orbitează o stea în afara sistemului nostru solar. Exoplanetele pot varia în mărime de la giganti gazosi mai mari decât Jupiter la mici planete stâncoase precum Marte și Pământ. Majoritatea planetelor descoperite se află într-o mică regiune a galaxiei Căii Lactee. Și știm din observațiile făcute de misiunea telescopului spațial Kepler de la NASA că există mai multe planete decât sunt stele. Primele exoplanete au fost descoperite în anii ’90. Și de atunci, am descoperit încă 1000 de planete folosind mai multe metode diferite, dar găsirea lor nu este o sarcină ușoară.

Ar putea exista cel puțin 300 de milioane de exoplanete potențial locuibile doar în galaxia noastră Calea Lactee. Telescopul spațial Kepler al Agenției Spațiale SUA a petrecut nouă ani într-o misiune de vânătoare a planetelor și a mii de exoplanete din galaxia noastră, înainte sa ramana fara convustibil in 20018, Dupa ce a cautat în toate datele adunate de Kepler, cele 300 de milioane de planete stâncoase, ar putea fi capabil să susțină apă lichida la suprafață. Aceasta este doar o estimare aproximativă, deoarece există între 100 și 400. miliarde de stele în Calea Lactee. Și fiecare dintre aceste stele, probabil găzduiește, cel puțin o planetă. Asta înseamnă că sunt probabil miliarde de planete acolo.

S-ar putea să credeți că este la fel de simplu ca utilizarea unui telescop pentru a le gasi, dar este rar să vedeți o exoplanetă, așa cum ați vedea Saturn de pe Pământ. Aceasta se numește imagistica directă și foarte puține exoplanete au fost găsite în acest fel. Majoritatea exoplanetelor se găsesc folosind metoda de tranzit, care măsoară estomparea unei stele pe măsură ce o planetă trece în fața ei. Putem găsi, de asemenea, exoplanete prin măsurarea stelelor Spectrele de lumină, provocând schimbarea luminii sau găsirea lor folosind lentile gravitaționale folosind toate acestea împreună ne permite să găsim mai multe exoplanete în fiecare zi în vastul univers .
Dacă vom căuta exoplanete care să-mi susțină viața așa cum o știm. Primul loc este sa privim planetele care orbitează stelele lor gazdă în zona locuibilă sau ceea ce unii oameni de știință numesc zona Goldilocks.

Aceasta este zona din jurul stelei în care nu este prea cald sau prea rece pentru ca apa lichidă să existe, dar planeta trebuie să aibă și dimensiunea potrivită și tipul de stea pe care sa o orbiteaze, exoplaneta trebuie să aibe de asemenea o stea stabila, propriul nostru Soare, o pitică galbenă este stabilă de peste 4,5 miliarde de ani. Nu este întotdeauna cazul diferitelor stele din alte sisteme, dar vom vorbi mai multe despre diferite tipuri de putin mai tarziu.

Pentru prima data detectat de telescopul HARPS în 2016 Proxima b, este cea mai apropiată exoplanetă extraterestră de sistemul nostru solar la 4.29, ani lumina de la Pământ. Se află în zona locuibilă a stelei sale pitice roșii Proxima Centauri și se crede ca ar fi de 1,3 mai mare decat pamantul, dar un nou telescop numit espresso a descoperit recent Proxima b cu doar 17% mai masiv decât planeta noastră, făcându-l mai asemanator Pământului si un candidat pentru viata extraterestra, deoarece are distanta potrivita fata de steaua sa pentru a avea apă lichidă la suprafata.
Oamenii de știință credeau că planeta ar putea fi locuibilă și generațiile viitoare de nave spațiale super rapide ar putea călători pe planetă în căutarea vieții. Dar în același timp o erupție solară masivă izbucnită din steaua pitică roșie Proxima Centauri, care era de 1000 de ori mai strălucitoare decât steaua în sine. A lovit Proxima b cu 4000, de ori mai multă radiație ultravioletă decât ar obține Pământul de la o flacara solară de la Soarele nostru și cercetătorii cred că acest lucru ar fi putut șterge toate urmele vieții de pe planetă. Proxima b nu este singurul candidat, ca planetă locuibilă. Oamenii de știință spun acum că tocmai au descoperit 24 de planete super locuibile, sau super luni , care ar putea fi mai potrivite pentru apariția și evoluția vieții.

Conceptul de super locuibil a venit de la doi cercetători în 2014. Rene Heller și John Armstrong au declarat că este nevoie de mult mai multe lucruri pentru ca o exoplanetă să fie locuibilă decât să fie doar în zona locuibilă. Lucrurile pentru o planeta care ar putea fi locuibila , înseamnă că ar trebuii sa existe de mai mult timp, ar trebuii sa fie mai umeda, cu un strat de oxigen ridicat si steaua sa sa fie mult mai batrana.

Heller și Armstrong au propus că dimensiunea necesară a unui superpamant ar trebui să fie cat două mase ale Pământului, deoarece degradarea radioactivă și apoi interiorul planetelor ar dura mai mult, pentru a furniza căldură, iar gravitația mai puternică ar ține atmosfera mai mult timp.
Aceste 20 de exoplanete super locuibile au fost alese deoarece au o stea cu durata de viață potrivită și se află în zona locuibilă. Multe dintre aceste orbiteaza în jurul stelelor de tipul G, stele pitice, asemănătoare Soarelui nostru. Dar cercetătorii caută și exoplanete care orbitează în jurul stelelor de tipul K stele pitice portocalii care sunt mai răcoroase mai puțin masive mai puțin luminoase și există 50%, mai multe pitici portocalii decat pitici galbeni în Calea Lactee.
In timp ce aceste stele de tipul G si tipul K nu par a fi ideale pentru viață. Au un mare avantaj, durata lor de viață este între 17 miliarde și 70 miliarde de ani, comparativ cu durata de viață a soarelui nostru de 10 miliarde de ani. Dacă viața ar începe pe o planetă care orbitează o stea de tipul K, viața ar fi avut mult mai mult timp să evolueze decât viața de pe Pământ, până acum.

Având în vedere ca viața complexă a avut nevoiede 3,5 miliarde de ani pentru a evolua pe pamant si 4 miliarde de ani pentru ca fiintele avansate sa evolueze, cum ar fi oamenii, o exoplanetă de dimensiuni mai mari ar putea însemna mai mult spațiu, masă terestră și habitat, aceste lumi super locuibile ar avea, de asemenea, o gravitație mai mare și o atmosferă mai groasă, permițând organismelor benefice să călătorească prin aer, răspândind viata.
Desigur, o planetă mai super locuibilă ar avea nevoie de apă pentru viață așa cum o cunoaștem pentru a supraviețui, planetele cu mai multă umiditate și o temperatură medie a suprafeței, cu 5 grade celsius mai caldă decât Pământul le-ar putea face mai locuibile. Din moment ce înțelegem că există mai multă diversitate a vieții în climatul mai cald și mai umed. Unele dintre aceste planete mai locuibile ar putea semăna cu pământul la începutul perioadei carbonifere, cu aproximativ 359 milioane de ani în urmă, când planetele aveau un climat de pădure tropicală.
Gliese667cc este urmatoare planeta super locuibila cea mai apropiata de sistemul nostru solar. Aceasta planeta este intr’un sistem stelar triplu numic Gliese 667. Daca ai fi stat pe suprafata planetei Gliese 667cc cam asta ai vedea pe cerul zilei.
Gliese 667cc se afla la o distata de 23 de ani lumina distanta de Pamant, si are un minimum de 3.7 mase terestre.
O altă posibilă planeta super locuibilă ar putea fi Kepler 452B, uneori si Pamantul 2.0 și orbitează, o stea de tip G, care este foarte asemănător cu soarele nostru, cu excepția faptului că este de 1,5. cu un miliard de ani mai vechi. Și ceva mai mare.

Unii speculează, de asemenea, ca pe aceasta planeta ar fi putut fi o civilizatie extraterestra care traia acolo sau chiar si pe satelitul care o orbiteaza, dar este posibil să vedem acum o privire asupra soartei viitoare a Pământului, deoarece steaua pe care o orbitează si-a consumat combustibilul și sa extins într-un gigant roșu.
Dar există și alte lucruri pe care ar trebui să le căutăm. Până în prezent, nu a existat nicio modalitate de a detecta oxigenul pe o exoplaneta indepartat. Dar în curând lucrurile se vor schimba.
Pe 31 octombrie 2021, telescopul spațial James Webb este programat să fie lansat în spațiu pe o rachetă Ariane 5. Tehnologia de pe acest telescop este mult mai avansata decat fost vreodata pe un alt telescop lansat in spatiu.
Este succesorul telescopului spațial Hubble și va fi un nou instrument puternic în căutarea și studiul exoplanetelor, care ar putea sprijini viața. Telescopul James Webb se va deplasa la 940.000 de mile depărtare de pământ, dincolo de orbita Lunii, unde isi va intande panourile și va orbita soarele.
Va fi cel mai mare observator trimis vreodată pe orbită și va folosi științe optice și inginerie specială de ultimă generație pentru a privi necunoscutul.
Cercetătorii spun că au dezvoltat o nouă tehnică care va permite telescopului James Webb să detecteze un semnal unic produs atunci când moleculele de oxigen se ciocnesc. Dacă acest semnal ar fi găsit într-o atmosferă a unei exoplanete, asta ar însemna că ar avea oxigen și poate viață așa cum o cunoaștem prezentă pe suprafața planetei.

DACA planetele care orbitează stelele pitice roși si are o atmosferă, asemănătoare cu pamantul, va trebui să fie în limita de 16 ani lumina pentru ca telescopul Webb să detecteze semnalul de oxigen. După lansarea sa din 2021, Telescopul James Webb va studia istoria universului nostru, inclusiv exoplanetele distante, alte galaxii și prima strălucire luminoasă a Big Bang-ului și evoluția sistemului nostru solar.

Este posibil să avem nevoie de ceva mai puternic pentru a privi mai departe în spațiu. Telescopul roman Nancy Grace va fi lansat la sfârșitul anilor 2020 și va avea de 100 de ori mai mult câmpul viu al telescopului spațial Hubble. Va cerceta adâncurile materiei întunecate și a energiei întunecate.
Și mai ales fenomene necunoscute care alcătuiesc cea mai mare parte a universului. Cel mai interesant lucru este că va fi capabil să facă imagini directe ale exoplanetelor, ceea ce nu este posibil de pe planeta Pământ.
Dar obiectivul principal este să privească în interiorul galaxiei Calea Lactee, unde ar găsi probabil 1000 de exoplanete prin microlensare gravitațională. Dar dacă găsim viața acolo, trebuie să ne amintim că universul este fascinant.

Likes:
0 0
Views:
156
Article Categories:
Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *